Klimaindsatsen skal skabe flere lokale job og nye iværksættere
Et vigtigt mål for Venstre er at få flere lokale job. Venstre ønsker at flere lokale virksomheder deltager aktivt i den grønne omstilling. Det skal sikre at klimaindsatsen kan omsættes i flere nye innovative arbejdspladser. Frederikssund Kommune er i høj grad en pendlerkommune, og flere lokale arbejdspladser kan faktisk bidrage både til øget bosætning, og bidrage til mindsket CO2-udledning gennem reduceret pendling. Det kan samtidig lette mange familiers hverdag med kortere transport.
Nye lokale iværksættere skal støttes endnu mere. Vi skal blive bedre til at bringe statens og erhvervshusenes vækstinitiativer i spil for alle typer iværksættere. Det netop etablerede ”Maker-Værk” på Campus Frederikssund kan spille en aktiv rolle i skabelsen af en egentlig iværksætter-kultur i hele Frederikssund Kommune. Venstre vil sikre flere lokale job til alle – uanset kvalifikationer.
Flere indbyggere med forskellige kompetencer bidrager også til virksomhedernes evne og vilje til fortsat at investere lokalt. Venstre vil fortsat skabe bedst mulige rammer for opkvalificering af lokal arbejdskraft – omskoling og efteruddannelse – samt nye uddannelser på professionsniveau.
Venstre er garant for en sund og ansvarlig økonomi i kommunen
Venstre ønsker at fastholde det brede samarbejde i byrådet om en fælles retning for kommunens udvikling. Et væsentligt bidrag til den kommunale økonomi kommer fra lokale virksomheder og arbejdspladser, og derfor er det fortsat Venstres ambition at fastholde og udvikle kommunen som et attraktivt sted at etablere og drive virksomhed. Derfor skal den kommunale erhvervsservice være helt i top, ligesom samarbejdet med virksomhederne skal være tæt og konstruktivt, både i dagligdagen og vedrørende planlægning.
Vi har et mål om at være 65.000 indbyggere i Frederikssund Kommune i 2050 – mod godt 45.000 i dag. Det kræver, at der bliver bygget på de fleste arealer, som er udlagt til byudvikling i store dele af kommunen. Det kræver også at vi sikrer kapacitet i f.eks. vores dagtilbud. Med bosætningsstrategien vil Venstre) lave en samlet plan for det.
Transportmuligheder er afgørende for bosætning, arbejdspladser og erhvervsliv.
Selv om der er udviklingsmuligheder mange steder i kommunen, så er Vinge-projektet på den lange bane helt afgørende for at nå det højere befolkningstal. Med Vinge Station, Kronprinsesse Marys bro og beslutningen om færdiggørelse af motorvejen, bliver det mere attraktivt at flytte til kommunen for både virksomheder og nye indbyggere. Med fjernelsen af brugerbetalingen på KPM-bro vil bosætningen i Hornsherred naturligt blive øget. Venstre vil sikre at kommunen kan tage godt imod alle tilflyttere. Flere indbyggere og virksomheder giver nemlig flere arbejdspladser og flere velfærdsmuligheder til gavn for os alle. Vi vil sikre en målrettet markedsføring af kommunen som et godt sted at bo, leve og arbejde.
Den bæredygtige by – Vinge
Efter åbningen af S-togsstationen har udviklingen i Vinge taget fart. Der er nu indgået aftaler om byggeri af flere hundrede nye boliger – lejligheder, rækkehuse og parcelhuse. Interessen fra investorerne er stor og det forventes at der indgås aftaler om nye og bæredygtige byggerier i de kommende år. Venstre arbejder for – at Vinge med bæredygtige boliger, nye grønne virksomheder og institutioner – fortsat vil være af stor interesse for bosætning og tilflytning af virksomheder.
En 10-årig investeringsplan
Venstres politik har gennem de seneste 8 år været at sikre udvikling i hele kommunen. I forbindelse med budgetaftalen 2021 besluttede forligspartierne i september 2020 derfor en ambitiøs investeringsplan frem mod 2030, hvor der i alt budgetteres med anlægsinvesteringer på 1,2 mia. kr. Planen er resultatet af et grundigt arbejde henover det seneste år, hvor en lang række projekter er blevet prioriteret.
Planen sikrer en sammenhængende og økonomisk forsvarlig investeringsplan for Frederikssund Kommune de næste 10 år. Læs mere om investeringerne i bilag A.
Kommunen – både myndighed og serviceorganisation
To nøgler til en sund kommunal økonomi er god ledelse og et godt arbejdsmiljø. Det vil altid være en prioritet for Venstre. Vi vil tiltrække, uddanne og efteruddanne ledere på alle niveauer. De skal sammen med medarbejderne løfte kommunen som en velfungerende servicevirksomhed og som en attraktiv arbejdsplads.
Mennesket i centrum – borgerne har krav på god personlig service
Den borgerrettede kernevelfærd skal hele tiden nytænkes, så vi sikrer at borgerne kommer før systemet. Venstre vil fortsat arbejde for at kontakten til kommunen bliver endnu mere borgervenlig og at medarbejderne yder en god personlig service ved alle henvendelser. Der bør indføres tilfredshedsmålinger umiddelbart efter kontakten til kommunens medarbejdere i form af enkle digitale spørgeskemaer. Resultaterne skal bruges til at målrette kommunens service.
Effektive skattekroner
Venstre har fastholdt skattestoppet på personskatten og samtidig nedsat skatter og afgifter på de lokale virksomheder og iværksættere. Det har øget tiltrækningen af nye indbyggere og flere arbejdspladser. Skat på boliger i form af grundskyld hæmmer tilflytningen, og vi ønsker ikke at øge skatten på boliger. Venstre vil gerne lette skatterne og dermed øge det økonomiske råderum for familier og virksomheder, men ikke ved at forringe den kommunale service. Tværtimod mener vi, at lavere skat kan gå fint i tråd med højere kvalitet i servicen til borgere og virksomheder.
Alle virksomheder og familier trimmer hele tiden deres egen økonomi, så indtægter og udgifter er i balance. Det er helt naturligt, at kommunen gør det samme. Bedre kvalitet på et område afhænger ikke nødvendigvis af, at området får bevilget flere skattekroner. I Venstre har vi ikke fastlåste holdninger til, om service skal leveres af kommunen selv eller af private udbydere, men vi tror på det frie valg. Derfor er det et permanent mål at effektivisere og lægge opgaver ud i fri konkurrence, så vi skaber en kultur med ønsket om konstant at forbedre.
Vi ønsker en kommune, hvor skattebyrden for det enkelte menneske, den enkelte familie og den enkelte virksomhed er lavere – til gengæld vil vi udvikle kommunen for at fastholde og tiltrække flere til at bidrage til fællesskabet.
Nordsjællands mest erhvervsvenlige kommune
Venstre vil fortsat arbejde for at skabe de allerbedste rammebetingelser for at drive virksomhed i Frederikssund kommune. Målet er igen at komme i top-10 i erhvervsklima-målingerne i 2025. Det er glædeligt med den store byggelyst i kommunen, men vi oplever at kommunens forvaltning er presset på byggeområdet, både for privat byggeri og erhvervsbyggeri. Venstre ønsker flere sagsbehandlingsressourcer i den tekniske forvaltning, således at vi opnår den nødvendige hurtighed i forhold til at skabe arbejdspladser.
Erhvervsservice handler også om at reducere de administrative udfordringer for håndværkere og andre erhverv, hvor det er muligt, så virksomhederne kan skabe flere lokale job. Venstre ønsker vi, at Frederikssund Erhverv etablerer en endnu tættere kontakt til håndværksmestre og svende gennem relevante kurser om f.eks. bæredygtighed, hjælp-til-selvhjælp og deltagelse i udbud.
God erhvervsservice omfatter desuden et jobcenter, som er effektivt både for ledige og for virksomheder. Venstre ønsker at skabe et moderne jobcenter, der sikrer at ledig arbejdskraft hurtigt finder de rigtige job.
Tilflytning af nye virksomheder
Usikkerheden om færdiggørelsen af motorvejen har i flere år bremset tilflytningen af nye virksomheder til kommunen. Nu er der sikkerhed for at motorvejen bliver bygget helt til Frederikssund, og derfor ønsker Venstre at igangsætte en egentlig strategi med en efterfølgende handlingsplan for aktivt at sikre tilflytning af flere nye virksomheder.
Selvstændige – små og mellemstore virksomheder
Venstre vil sikre bedre vilkår for de små og mellemstore virksomheder i hele kommunen. Deres fremdrift er væsentlig for flere lokale jobs i byerne og på landet.
Fastholde et stærkt landbrug
Venstre vil sikre bedst mulige rammer for vores lokale fødevare-producenter – også som en del af klimaplanen og turistfremme. Vi ønsker også at sikre muligheder for erhvervs- og boligmæssig udnyttelse af tomme driftsbygninger – herunder også udviklingsmuligheder for fritids-/hobbylandbrug.
Vi vil arbejde for den åbne og direkte dialog med lodsejer ved diverse kommunale udpegninger, der vedrører landbrugsarealer, f.eks. i forbindelse med Grønt Danmarkskort. Vi vil også sikre afvanding via en klimaansvarlig vedligeholdelse af vores vandløb.
Frederikssund Erhverv
Frederikssund Erhverv´s mange aktiviteter har igennem de senere år haft en afgørende betydning for udviklingen af erhvervslivet og infrastrukturen. Dette samarbejde bør udbygges med præcisering af nye mål blandt andet for tilflytning af nye virksomheder og etablering af lokale arbejdspladser. Frederikssund Erhverv bør tilpasses til – også at servicere små og mellemstore virksomheder i hele kommunen
En smuk kommune
Venstre arbejder fortsat på at en attraktiv kommune skal være pæn og ordentlig. Ingen huller i vejen, forfaldne bygninger, snavsede skilte eller lignende. Pladser, vejarealer og byinventar skal være i orden. Det skaber et godt og positivt indtryk. Venstre lægger vægt på, at lokale virksomheder kan få ordrerne på dette arbejde, og vi vil afsætte flere penge til at vedligeholde de kommunale bygninger, veje, stier og andre fællesarealer. Vi tror også på, at det skaber mindre hærværk og dermed sparer penge.
Fremtidens landsbyer – nye beboere der ønsker natur og nærhed
Venstre ønsker at styrke vores mange landsbyer som attraktive bosætningssteder – i tæt samarbejde med landsbylaugene. Målet er at fremtidssikre landsbyer og landdistrikter, så vores landsbyer også i fremtiden kan fremstå som levende, velfungerende miljøer, hvor liv og kvalitet bliver sikret, dels via vedligeholdelse og bevaring, dels via omdannelse og fornyelse.
Turisme og oplevelser
Med vores skønne natur og fjordene vil vækst i turisme og servicefag være et permanent fokusområde. Venstre ønsker at udbygge og støtte vores turistattraktioner og skabe muligheder for flere. Det skal være attraktivt at besøge kommunen som turist, og vi ønsker at skabe helt nye muligheder for eksempelvis hoteller og konferencesteder, for natur- og kulturoplevelser og på længere sigt gerne nogle store
oplevelsesøkonomiske arrangementer, der i samarbejde med andre kommuner kan tiltrække danske såvel som udenlandske turister til området.
Venstre siger JA til:
● en erhvervsvenlig kommune med solid, ansvarlig økonomi og drift
● Frederikssund kommune skal være i top 10 som bedste erhvervskommune
● borgerne, fordi kommunen er til for dem – ikke omvendt
● kommunens ansatte, fordi de er ambassadører for kommunen og skaber resultater for borgerne
● virksomhederne, fordi de er forudsætningen for al velfærd; både den, vi skaber for os selv og vores familie ved at arbejde og den, vi skaber for fællesskabet ved at betale skat
● at skabe økonomisk råderum til fortsatte investeringer
● fortsat skattestop og til at nedsætte skatter og afgifter, så snart det er muligt
● 2030-investeringsplanen for Frederikssund Kommune
● kommuneplanens byudvikling med udpegede områder i Frederikssund by, Jægerspris, Skibby og Slangerup samt Dalby, Gerlev, Lyngerup og Skuldelev
● en udviklingspulje for landsbyerne
● forbedret infrastruktur med støjreduktion og trafiksikkerhed
● god borgerservice med velfungerende selvbetjeningsløsninger
● god erhvervsservice for både iværksættere, små og store virksomheder
● strategi for at tiltrække nye virksomheder og iværksætteri
● fortsat tæt samarbejde med erhvervslivet, f.eks. via Frederikssund Erhverv
● mere erhvervspraktik og iværksætterånd på skoleskemaet
● kommunen som fortsat handlekraftig partner for iværksættere og virksomheder
● at udbygge turismen ved at gøre vores rekreative områder, seværdigheder og strandarealer mere attraktive og tilgængelige
● at styrke by- og handelslivet gennem lokale partnerskaber og ved at investere i vores bymidter
● et fortsat stærkt og stort landbrug i hele kommunen
● en kommune, hvor frie valg og ansvar påskønnes, og hvor ikke alt kræver en politisk løsning