Grønne fokusområder – i Frederikssund Kommune

Klimastrategien for Frederikssund Kommune er fundamentet for kommunens bidrag til den grønne omstilling, hvor Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050. Klimastrategien inddrager visionen om en grøn klimakommune, hvor det er sundere at bo, leve og arbejde. Venstre tror på kloge klimaløsninger. Det er løsninger, der hverken gør os fattigere eller blot flytter CO2 – udledning til andre lande. Vores rene natur og nære miljø er en af kommunens særlige styrker. Derfor er det ikke til forhandling at sikre natur, ren luft og rent vand – heller ikke i Frederikssund Kommune.

I Venstre tager vi ansvar for at realisere den grønne omstilling, og vi har fokus på fire områder:

● Mere vild og mangfoldig natur (biodiversitet) samt et bedre miljø og rent drikkevand

● Den grønne omstilling skal indtænkes i både byudvikling og klimasikring

● Flere grønne job og virksomheder med flere grønne iværksættervirksomheder

● Et grønnere landbrug og en endnu grønnere kommune

Grøn natur og grønt miljø – til glæde for borgerne

Venstres forslag til naturstrategi indeholder konkrete målsætninger, som både beskytter og plejer vores skønne natur. Den er et stort aktiv for kommunen og vores indbyggere. Venstre har med den 10-årige investeringsplan sikret at historisk store beløb er afsat til grønne initiativer i de kommende år. Vi har som mennesker glæde og nytte af at kunne opleve og færdes i naturen. Strategien sætter en grøn retning for, hvordan kommunen og borgerne forvalter naturen, øger herlighedsværdien, styrker biodiversiteten, beskytter truede dyre- og plantearter samt arbejder med skovrejsning og flere vådområder.

Strategien samler de mange initiativer, der er gennemført i de senere år samt lægger vægt på samarbejde med alle relevante aktører – herunder især ejerne af arealerne. Den grundlovssikrede ejendomsret ligger Venstre meget på sinde, og den skal alle have respekt for, når store forandringer rulles ud for at sikre miljø, natur og klima.

Øget adgang til naturen – til glæde for borgerne

Venstre støtter Naturpark Mølleåen samt Nationalpark Skjoldungernes Land. Flere vandrestier, f.eks. langs fjorde og åer, vil give flere lettere adgang til naturen og kan medvirke til at forbedre indbyggernes sundhed og styrke deres oplevelse af de skønne fjorde og andre naturområder.

Venstre vil have den vilde natur og biodiversiteten – mangfoldigheden – ind i byerne, hvor det fysisk er muligt. Det kan være ved at etablere skovrejsning i eller tæt på byerne og ved at åbne rørlagte vandløb, så de omdannes til grønne oaser, hvor det kan lade sig gøre. Bløden i Frederikssund by skal udvikles som rekreativt, grønt åndehul, og Kalvøens karakter som et grønt, rekreativt område skal styrkes. Vi ønsker også at etablere flere rekreative åndehuller i de øvrige hovedbyer.

Naturstrategi – der samler alle parter

Venstre har foreslået en naturstrategi for både at beskytte og pleje vores skønne natur, samtidig med at vi mennesker kan fortsætte med at opleve og have glæde af naturen. Strategien skal sætte retning for, hvordan kommune og borgere forvalter naturen, f.eks. så herlighedsværdien bliver øget, mangfoldigheden af planter og dyr bliver styrket, og så der rejses mere skov i kommunen.

De mange initiativer på naturområdet – også borgernes ideer – skal indgå i en samlet strategi, som lægger vægt på motivation, dialog og samarbejde med alle relevante parter, ikke mindst landmænd og andre, som ejer naturarealer. Den grundlovssikrede ejendomsret ligger Venstre meget på sinde. Den skal vi have respekt for, når store forandringer rulles ud for at sikre miljø og klima for os alle. Venstre har desuden sikret at skoler og børnehuse får tilknyttet naturvejledere, for at børn og unge kan blive mere natur- og klimabevidste. Den indsats skal følges nøje og styrkes, hvor det er nødvendigt.

Grøn byudvikling – til glæde for borgerne

Bæredygtighed og en CO2-neutral kommune er for Venstre fundamentet for den fremtidige planlægning og byudvikling. Alt nyt byggeri skal foregå efter bæredygtige byggenormer. Venstre vil arbejde for at nye boligområder, og især byudviklingen i Vinge skal være eksempler på fremtidens bæredygtige byggeri med fossilfri energi, udbyggede affaldsløsninger, adskillelse af kloakvand og regnvand, nye rensningsteknologier, grønne bymiljøer og klimasikring.

Venstre vil gøre det mere attraktivt at bruge CO2-neutral transport, f.eks. ved at få flere ladestandere på p- pladser, anlægge flere cykelstier og CO2-neutral kollektiv transport.

Klimasikring og kystsikring – skaber tryghed

Klimaforandringerne har allerede ramt Frederikssund Kommune. I Venstre vil vi fortsat arbejde for lettere adgang til kystsikring, bl.a. med flere ressourcer til sagsbehandling af diger. En række digeprojekter er i gang, men den gældende lovgivning er i vores øjne ikke smidig nok. Projektet om at klimasikre Frederikssund midtby er igangsat i investeringsplanen, og vi vil fortsat arbejde for at opretholde et effektivt beredskab og forbedre grundejernes muligheder for at få tilladelse til at forstærke eller bygge private diger i de truede områder.

I tilknytning til de lokale diger ønsker Venstre overordnet set en regional sluseløsning ved Kronprins Frederiks Bro. Dette forudsætter dog, at øvrige fjordkommuner samt Staten ønsker at deltage.

Flere grønne job – i Frederikssund Kommune

Den grønne jobskabelse i kommunen skal styrkes ved at udvide samarbejdet med virksomhederne i deres indsats for reducere CO2-udledning. F.eks. kan Vinges erhvervsområde anvendes til at tiltrække og udvikle en ”grøn klynge” af virksomheder, som på tværs af teknologier og brancher arbejder sammen om at skabe flere bæredygtige løsninger for CO2-reduktion. Det kan sikre nye grønne arbejdspladser og måske skabe nye eksportmuligheder.

Venstre ønsker også at støtte uddannelse af fremtidens grønne arbejdsstyrke. Derfor skal der være særligt fokus på Campus erhvervsuddannelserne, herunder at skabe flere muligheder for at tiltrække grønne uddannelser i miljøteknologi, miljøteknik, skov- og naturteknik samt naturformidling. Vi betragter det nyligt etablerede ”Makerværk” på Campus Frederikssund som et naturligt afsæt for grønt iværksætteri, f.eks. ved at etablere et grønt værksted, hvor iværksættere kan afprøve nye grønne løsninger. Venstre ønsker også at etablere en grøn opgavebank i klimahandleplanen, hvor iværksættere og selvstændige inviteres til at løse specifikke klimaproblemer og øge bæredygtighed f.eks. i eksisterende boliger og i virksomheder.

De grønne landbrug – i Frederikssund Kommune

Kommunen rummer store vigtige landbrugsområder, som fortsat skal kunne levere gode og sunde fødevarer. Derfor støtter Venstre den igangværende grønne omstilling i landbruget. Omstillingen skal primært baseres på nye teknologier og produktionsformer, som kan skabe arbejdspladser i industrien.

Venstre har en ambition om en mere klimavenlig fødevareproduktion med et formindsket aftryk på natur og miljø. Vi vil dog sikre at den grønne omstilling ikke blot sender produktion og arbejdspladser ud af Danmark, for det vil have negative konsekvenser for klimaet og økonomien. Derfor vil Venstre arbejde for, at såvel faglærte som ufaglærte job bevares under den igangværende grønne omstilling af landbruget.

En endnu grønnere kommune
– som alle kan være stolte af

Venstre har som mål, at kommunen som virksomhed er CO2-neutral senest i 2030. Der er allerede opnået store besparelser på energiforbruget, og dermed er udledningen af drivhusgasser reduceret betydeligt.

Venstre ønsker flere projekter, der kan bidrage til at reducere CO2-udledningen, herunder fossilfri opvarmning. Det kan ske ved at indføre flere grønne energiformer, sortere mere affald, udskifte kommunale køretøjer med el/brint og få flere busser med klimavenlige energisystemer. Venstre ønsker, at kommunen skal indtage rollen som en meget aktiv samarbejdspartner for virksomheder og indbyggere. Erhvervsområderne skal være tiltrækkende for firmaer, der udvikler og producerer miljøforbedrende produkter, der kan bruges både lokalt, nationalt og globalt. Venstre vil (Det) skabe flere og nye grønne arbejdspladser.

Venstre siger JA til:

● flere lade standere til elbiler inden 2025

● flere cykelstier og øget brug af CO2-fri offentlig transport

● en naturstrategi, som øger kommunens grønne fodaftryk og gør det mere attraktivt at bo, leve og arbejde overalt i kommunen

● flere bæredygtige løsninger inden for transport og byudvikling

● markant lavere CO2-udledning i 2025 – og ingen udledning i 2030

● respekt for den private ejendomsret ved at inddrage landmænd og andre jordejere i den grønne omstilling

● at flere mennesker får lettere adgang til naturen samt flere rekreative vandrestier i det åbne land, langs fjorde og åer

● at støtte en udvidelse af Nationalpark Skjoldungernes Land

● at øge mangfoldigheden af dyr og planter og at sikre truede arter

● attraktive strande og strandparker med nye strandfaciliteter samt sandfodring ved bl.a. Kulhuse Strand

● skovrejsning tæt på byerne

● at åbne vandløb for at skabe flere grønne oaser i byerne

● styrket sagsbehandling af dige projekter